Sosyal Medya Kullanımında Markalara Temel Tavsiyeler

Günümüzde tüm markalar için dijital iletişim çok önemli bir hal aldı. Bu sebeple her marka bir şekilde dijitalde var olmaya çalışıyor ve bunun için de ilk adımı sosyal medyada atıyor. Ancak dijital dünya ve sosyal medyaya aşina olmayan yetkililer mecraların ruhuna aykırı hareketlerle takipçilerini kaybedip markaları için amatör bir algı yaratabiliyor.

Tüm mecralar için ilk önerim kendi gönderinizi beğenmeyin! çok basit bir mantıkla; “beğenmemiş olsanız zaten paylaşmazdınız” bunu düşünerek yapmayın, etmeyin. Ayrıca Facebook’un artık bu tip gönderilerin gösterimini azaltacağını duyuyorum.

Kimse sadece sizi takip etmek için sosyal medya kullanmıyor! Evet, sert bir giriş oldu ancak gerekli gereksiz içeriklerle insanların akışlarını işgal etmek bir süre sonra takip edilmemekle sonuçlanır. Günde 1-2 içerik idealdir. Markanız hayatınızda önemli bir yer kaplar ancak bu takipçileriniz için böyle değildir. Durmadan size bir şey satmak isteyen biriyle karşılaştığınızı, sevdiğiniz bir filmi izlerken durmadan reklam girdiğini düşünün…

Takipçilerinizi eğlendirin, onlarla konuşun, sorun. Kısacası sosyalleşin!

Polemiğe girmeyin! Asla ama asla bir takipçi ile polemiğe girmeyin. Markanızın söyleyebilecekleri bellidir.
Takipçilerle diyalog kurmak çok önemlidir ancak bu diyalogların gidişatını kontrol etmek daha önemlidir.
Herhangi bir sebeple size sitem eden, şikayetini bildiren bir takipçiye asla sert çıkmayın. Önce konuyu sonrasında da takipçiyi anlamaya çalışın. Günlük hayatınızda siz de farklı markalara sert tepkiler verebilirsiniz ve duymak istedikleriniz farklı olabilir. Takipçi size bir şey söylüyorsa zaten iletişime açıktır. Doğru bir yaklaşımla onu geri kazanabilirsiniz, deneyin! Unutmayın, iyi yorum kadar memnuniyeti sağlanmış kötü yorum da önemlidir. Her marka sorun yaşar ancak çözüm bulabilmek önemlidir.

Hashtag kullanımı önemli ama kararında olmalı. Twitter’da zaten kısıtlı olan karakter sayısını gereksiz hashtag’lerle doldurmayın. Instagram’da ise 11 hashtag idealdir. Burada da içeriğiniz ile ilgili hashtag’leri kullanmak, başka markaların hashtag’lerini kullanmaktan kaçınmak ve mümkünse markanız, ürününüz vs. için oluşturduğunuz kendi hashtag’lerinize yer vermenizi öneririm.

Takipçi satın almak. Fazla takipçisi olan hesapların daha çok beğenildiği ve takip edildiği bir gerçek. İnsanlar “bu kadar kişi takip ettiğine göre bir hikmeti vardır” şeklinde düşünerek takip etmeye yönelebiliyor ancak artık insanlar beğeni ve yorumlara da dikkat ediyor. Bu şekilde kazandığınız takipçi bir süre sonra gelen beğeni sayısı ile takipçi sayısını kıyaslayıp takipçi satın aldığınızı farkedebilir ve güvenilirliğiniz sarsılabilir. Bunun yerine iletişime geçin, kampanyalar, yarışmalar düzenleyin ve insanların paylaşmak isteyeceği içerikler üretin.

Bir planınız olsun. Sosyal medyada ne söyleyeceğinizle ilgili bir planınız olsun. Anlık aklınıza gelen bir konuda paylaştığınız bir içerik daha önceki içeriklerle ters düşebilir ya da farklı bir şekilde paylaşılmış olabilir. Ne tekrar düşmek ne de kendi tezini çürütmek sosyal medyada hoş karşılanmayacaktır. Haftalık, aylık ve genel de olsa yıllık bir planınız olmalı. Hangi günlere dahil olacaksınız ve nasıl bir söylem geliştireceksiniz planlayın.

Markanızla isminizi ayırın! Markanızı yıllar evvel sıfırdan bir yerlere getirmiş olabilirsiniz bu başarıdır ancak markanın kendi hayatına devam etmesine izin vermek, oluşturduğu imaja göre hareket etmesine olanak sağlamak önemlidir. Markanızın hedef kitlesi sizinle aynı olmak zorunda değildir. Markanızı şahsi düşüncelerinize göre yönlendirmek, iletişimini “patron gibi” sürdürmek takipçilerinizle aranızı bozabilir. Bırakın marka kendi algısını oluştursun ve iletişimini bu algı üzerine geliştirsin.

Bir cevap yazın